субота, 2. септембар 2017.

Sean Penn - "Moja Mistična Reka" Objavljeno: 2. Septembar, 2017 I Autor: Smiljana Gavrančić

Sean Penn - "Moja Mistična Reka"
Objavljeno: 2. Septembar, 2017 I Autor: Smiljana Gavrančić


Opšte je poznato da isti ciklus dele sekundarni Mesec, tercijarno Sunce i tranzitni Saturn, a to je ciklus od oko 28 godina. Drugim rečima, sekundarni Mesec, tericijarno Sunce i tranzitni Saturn borave u jednom znako oko 2,5 godine.

Ovo trojstvo iz tri različita prognostička sistema deluje sa tri nivoa: duh, duša, teloSunce, Mesec, Saturn.






Po pravilima tradicionalne astrologije prvom kućom vlada Saturn, drugom  - Jupiter, trećom – Mars, četvrtom – Sunce, petom – Venera, šestom – Merkur, sedmom – Mesec. Ovo je takozvani Haldejski sistem i planete su raspoređene od najsporije (Saturn) ka najbržoj (Mesec). Potom, od osme kuće ponovo kreće vladavina Saturna, devetom vlada Jupiter, desetom Mars, jedanaestom Sunce i dvanaestom Venera. Kao i u modernoj astrologiji, i u tradicionalnoj astrologiji postoji pojam egzaltacije, tj. ovde to kažemo da se planeta „raduje“ u određenoj kući. Prva kuća je kuća radovanja („house of joy“) za Merkura. Mesec se raduje u trećoj kući, Venera se raduje u petoj kući (gde je ujedno i u sedištu), Mars se raduje u šestoj kući, Sunce se raduje u devetoj kući, Jupiter u jedanaestoj, dok se Saturn raduje u dvananestoj kući (što je iz ugla moderne astrologije kuća egzaltacije Venere, pa možemo da zaključimo kako tamo gde ima ljubavi, straha mestu – nema).

Horoskop Sean Penna mi je privukao pažnju jer je iz ugla tradicionalne astrologije vrlo signifikatan.No, ja volim da kombinujem tradicionalnu sa modernom astrologijom jer mislim da zajedno jako lepo „rade“.






 Sean je Lav  u horoskopu, sa Ascendetom u Strelcu. U prvom polju mu se nalazi Jupiter, vladar Asc, ali i sam Saturn, pa možemo reći da je Saturn ovde svoj na svome, u svojoj kući. Saturn je dodatno osnažen jer je i znaku svog sedišta, u Jarcu, ali i retrogradan, što je iz ugla ,sada već, moderne astrologije – „normalno“, budući da je mitološki Hronos pola jarac/pola riba, što je taj retrogradni deo u njemu, koji moderni astrolozi pripisuju Neptunu, modernom vladaru Riba. Dakle, kada vidimo retrogradnog Saturna – to ne treba uzeti kao hendikep, jer je ipak reč o mitološkom Hronosu. S’ druge strane, dva najvažnija hronokrotora su upravo Jupiter (vladar prostora) i Saturn (vladar vremana), i kod Sean Penna su u prvoj, ugaonoj, kući, što ih dodatno naglašava. Kada krećem sa davanjem prognoza ja uvek krećem od ova dva hronokratora, jer običan čovek, čovek prosečnog stanja svesti ne uspeva uvek da „živi“ tranzite, modernih, planeta – Urana, Neptuna, i Plutona, jer za ove planete je potrebno više stanje svesti.

Vratimo se sada na horoskop Penna. Zapažamo dalje da mu je vladar 7. kuće, Mesec, u 7. kući, gde i treba da bude po pravilima tradicionalne astrologije.. Pri tom, i Mesec, baš kao i Saturn, mu je u sedištu, u znaku Raka.Dakle, imamo sada već dva jaka pokazatelja iz ugla tradicionalne astrologije: Saturn u 1. kući (kao vladar 1), Mesec (kao vladar 7) u 7. kući. Naravno, ne možemo a da ne zapazimo da su Mesec i Saturn u jakoj, aplikacionoj opoziciji, što nije lak aspekt, ali, kako su obe planete u sedištu, i u svojim kućama (iz ugla tradicionalne astrologije), ja bih rekla da su za Penna jako bitni tranziti Saturna u odnosu na Mesec, i to: konjunkcija, kvadrat, opozicija.

Nadalje, Saturn je vrh Yoda sa Marsom u Blizancima, u 6.kući (što je kuća radovanja Marsa po pravilima tradicionalne astrologije) i Merkurom u 8. kući. Merkur u 8. kući nema nikakvo dostojansvo, 8. kuća nije kuća radovnja ni jedne planete, pri tom, vladar 8. kuće je Saturn, a ovde možemo zapazaiti da Merkur u sebi „nosi“ Marsa iz Blizanaca i Veneru iz Device. Mars i Venera su prirodni signifikatori za svaki ljubavni odnos, Venera je podsvensa planea, a Mars nesvesna. Dakle, Penn ima Yod, a svaki Yod ima prirodu Hirona, i tu postoji neka njegova rana, nešto što on mora da isceli, i ja bih rekla pre svega na polju odnosa. No, planeta koja stoji naspram Saturna, ona je za njega rešenje, a to je upravo njegov Mesec na 5º Raka, i to mesto u astrologiji zovemo „Bumerang“! Dakle, definitivno, u Pennovom Mesecu u 7, kao vladaru 7. kuće – je rešenje! Rekla bih da Penn mora da ima ženu, brak, porodicu. On je duboko emotivan čovek, empata,  intuitivan. Sav rad u ovom životu bi trebao da bude usmeren na emotivnu stranu ličnosti. No, Mesec predstavlja i majku, pa pozicija Meseca u 7.kući je sigurno slika majke koja je u javnosti - Eileen Ryan je majka Sean Penna, američka glumica koja se pojavila u mnogim filmovima i tv serijama.

Dodajem da Penn ima izuzetno jako Sunce (otac) u Lavu, u sedištu, i gotovo na vrhu 9. kuće (što je kuća radovanja Sunca u tradicionalnoj astrologiji). Poznato je da je otac Sean Penna čuveni Leo  Penn – američki glumac i televizijski reditelj.

U februaru 1985. god. Penn je sreo Madonnu na snimanju njenog spota „Material Girl“ (što se uklapa u sliku njegove Venere u Devici u konjunkciji sa Plutonom). Već 16. Avgusta, 1985 su se i venčali. Razvod je usledio 1989. god. kada je tranzitni Saturn napravio prvu opoziciju na Pennov natalni Mesec u 7 (brak, žena), tj. kada je došao na 5º Jarca! To se desilo neposredno pre njegovog prvog Saturnovog povratka. Ali, tada je sreo i svoju drugu suprugu, takođe glumicu, Robin Wright, sa kojom je dobio dvoje dece i napravio porodicu.


Brak sa Robin je usledio 1995/96, sedam godina kasnije (7 i jeste broj koji vezujemo za Saturna), kada je tranzitni Saturn iz Ovna  pravio kvadrat na natalni Mesec u 7. kući. Svoju prvu nominaciju za Oskara ostvario je 1995 preko filma „Mrtav Čovek Hoda“ („Death Man Walking“). No, Oskara nije dobio, ali je isti film odneo nagradu za najboljeg glumca na Berlinskom Filmskom Festivalu.  Pre toga, 1993.god., Penn je izgubio svoju kuću (Mesec u Raku, kao Bumerang u pomenutoj Yod konfiguraciji) u požaru. 





Kada je tranzitni Saturn došao na natalni Mesec – realizovan je film „Mystic River“ gde je Penn imao glavnu ulogu – 15. Oktobra, 2003. U februaru 2004, kada je Saturn i dalje bio njegovom natalnom Mesecu – Penn je dobio svog prvog Oskara i to za pomenuti film „Mystic River“! U intervalu od prve konjuncije tranzitnog Saturna na natalni Mesec i drugog kvadrata tranzitnog Saturna iz Vage ka natalnom Mesecu (2003-2010) – Penn je dobio još jednog Oskara, drugi put za najbolju mušku ulogu, ovaj put za film „Milk“ 2008/09 koji priča o gej brakovima.



Vratimo se sada na 1974 god., kada je tranzitni Saturn prvi put došao na Pennov natalni Mesec u 7. kući. To se dogodilo 9. Juna, 1974. Krajem te god, tačnije 4. Decembra 1974 – Penn se pojavljuje u 112. epizodi čuvene serije „Mala Kuća u Preriji“ („Little House on the Prairie“) koju je režirao njegov otac, Leo Penn. 


Prvi kvadrat tranzitnog Saturna na natalni Mesec Penn je imao početkom Novembra 1980. U intervalu od prvog kvadrata do prve opozicije na natalni Mesec (1989), Penn je bio u veren sa Elizabeth McGovern koju je sreo na snimanju filma „Racing with the Moon“1984. Potom  je sreo Madonnu 1985, i sklopio prvi brak, iste 1985,, razveo se 1989, i upoznao svoju drugu suprugu. Kada je Saturn došao na 0º  Vage drugi put tokom njegovog života, 22.Jula, 2010 (prvi put je bilo novembra 1980-pre dakle 30 god.), i spremao se da napravi kvadrat  sa natalnim Mesecom na 5º Raka u  7. kući – Penn se razvodi i od svoje druge supruge, Robin Wright.

Ono što će naredno biti zanimljivo je sledeće – 9. Februara, 2018 tranzitni Saturn će napraviti drugi put u Pennovom životu opoziciju na njegov natalni Mesec. Te, 1989.god., pre tačno 29 god., Penn se razveo od Madonne. Ovo često može da bude i slika da se neko iz prošlosti može ponovo vratiti u njegov život, pa možda baš i sama Madonna, budući da se u medijima pojavila vest kako je ovo dvoje ljudi ponovo viđeno zajedno u javnosti... No, Mesec je i majka, a Pennova majka je još živa, pa ovo može biti izazovan momenat i za nju, budući da ima 88 god.trenutno. Pennov otac, Leo, preminuo je 5. septembra, 1998. nakon solarne eklipse na 28º  Lava Avgusta iste godine.Dakle, pre 19 godina. Pennovo Sunce (otac) je gotovo na 25º  Lava, i ja kao dozvoljeni orbis za eklipse uzimam + - 3º  (nekad i 5º  kada su u pitanju svetla, Sunce i Mesec). Kako smo Avgusta, ove, 2017-imali ponovo eklipsu na Seanovom Suncu, ovo može sada biti bitan znak za njega u periodu ispred, ali i za porodicu generalno, porodicu iz koje je potekao, za njegovu "mističnu reku" koja se zove genetika, majku koja je još živa, jer, u tradicionalnoj astrologiji Sunce je vladar 4. kuće (porodica).



Astrologija je jednostavna i što zauzmemo jednostavniji pristup prilikom tumačenja,  pre ćemo dostići lepotu i jednostavnost u predikcijama. Postoje ciklusi, postoji vreme (Saturn), i Saturn će nam uvek dati, ako smo pre toga bili Istina. Očigledno je da je glavni zadatak za Penna upravo rad na odnosima, on u odnose ulazi, da bi ih okončao, jer radi se o zovu prošlosti (Saturn), i tu on mora da“čisti“. Ovo će biti drugi Saturnov povratak za njega, i sada je i on drugačiji nego te 1989. god., kada se prvi put razveo, ako je naučio nešto za ovo vreme – odnosi ispred mogu ovaj put potrajati duže, a neki može opstati kroz vreme. Očigledno je da je na profesionalnom planu do sada, više živeo svoju Istnu nego na privatnom, no, ponavljam, već tokom 2018 će imati priliku da samom sebi pokaže šta je naučio kroz proteklo vreme. Sa dobrim Saturnom u 1 i Mesecom u 7, svakako da ima potencijal da od odnosa kroz vreme napravi trajnost. Konačno, iz ugla moderne astrologije, Saturn je egzaltiran u sedmom znaku, znaku Vage, što odgovara 7. kući u svačijem horoskopu (brak, odnosi). Šta je to čemu treba da težimo kroz odnos? Upravo da potraje kroz vreme, a potrajaće samo ako smo od samog početka bili Istina, i to prema sebi, jer partner je samo naše ogledalo, on/ona - ne postoji!


Kako je Mesec i „Bumerang“, upravo je najjači tranzit za njega konjunkcija Saturna preko Meseca – što mu je i donelo prvog Oskara za film „Mystic River“. I čitav taj ciklus od prve konjunkcije tranzitnog Saturna na natalni Mesec do drugog dolaska tranzitnog Saturna na 5º Vage (u kvadrat na natalni Mesec 5º Raka) mu je bio najuspešniji jer je tada usledio i drugi Oskar za najbolju mušku ulogu u filmu „Milk“. 


U tom intervalu (2003-2010) počinje intezivno da se bavi i humanitarnim radom i da se politički angažuje u javnosti. Mesec u Raku treba da bude uvek otvoren, bez straha, pun optimizma, i onda će po prirodi stvari doći odnos kao posledica svega toga. Kada kažem odnos, onda podrazumevam odnos koji će da traje u vremenu (Saturn, Jarac je preko puta Raka)...

Savetovati Mesecu u Raku da zatvori svoje srce i da se ne saoseća sa tuđom patnjom je kao kada biste rekli reci da više ne teče. Naravno, što više je potrebno tu senzitivnost i empatiju koristiti kao – intuitivnost. Mesec u Raku jeste slika genetike,a genetika je naša reka, i u tu ima svega, tu žive sećanja, ta sećanja boje naše emocije, a emocije nisu naše, one su to sećanje... I kada to osvestimo, mi postajemo "emotivno laki" i svaki odnos za nas dobija samim tim lakoću...

Izvori:
www.astro.com

Нема коментара:

Постави коментар

Are We Safe? ’ART’ as part of A_I Spring 2024 Eclipses Published: 24th March, 2024 I Author: Smiljana Gavrančić ISAR CAP

  Are We Safe? ’ART’ as part of A_I Spring 2024 Eclipses Published: 24th March, 2024 I Author: Smiljana Gavrančić ISAR CAP   When Rish...